JAK VYBRAT STŘEŠNÍ BOX?

Datum: 4.8.2022

Aby jste si byli jistí koupí toho správného střešního boxu, musíte si sami nejdříve ujasnit, co primárně budete převážet a za jakým účelem střešní box vůbec pořizujete.

Střešní boxy se mohou upevňovat na jakékoliv vozidlo, tudíž nezáleží na stáří vozidla, ale jestli máte na střeše připevněné příčníky. Na ně totiž poté můžete i připevnit Vaši kupovanou rakev.

Existuje mnoho parametrů, jakým způsobem autobox vybrat. Mezi důležitými parametry patří délka střechy motorového vozidla, objem střešního boxu (vnitřní rozměr), jeho nosnost, tvar, z jakého materiálu je rakev vyrobena, jakým způsobem se box otevírá, uzamyká a jakým způsobem je možné je na vozidlo namontovat.

  • ROZMĚR STŘECHY VOZIDLA

    Ačkoliv se to může někomu zdát logické, nesmíte opomenout první, ale zásadní věc při výběru boxu, a to jaký rozměr střechy má Vaše vozidlo.

    Platí jednoduché, ale zlaté pravidlo. Střešní box by nikdy neměl přesáhnout délku střechy Vašeho vozidla. 

    Pokud by box byl delší než střecha automobilu, nejen že můžete ohrozit sami sebe při jízdě, ale i ostatní. Nemusíte mít jasný výhled přes okno na dopravní značení, cedule nebo můžete mít i omezený rozhled. 

    Jestli by však box spíše přečníval vzadu, může se stát, že si buď neotevřete kufr auta nebo jej otevřete, ale můžete si poškodit lak na karoserii vozu.

  • VNĚJŠÍ A VNITŘNÍ ROZMĚR AUTOBOXU

    Velmi důležitým a podstatným parametrem jsou udávané rozměry střešního boxu. Ve většinu případů výrobce udává pouze vnější rozměry, tudíž počítejte s tím, že vnitřní prostor může být menší až o 10 cm.

    Je ale také nutno poznamenat, že čím větší je střešní box, tím je i zvýšený odpor vzduchu a tudíž i zvýšená spotřeba paliva vozu.

    • Krátké boxy - jsou boxy jejíž délka se pohybuje okolo 130 cm až 160 cm. Ve většině případech jsou určeny pro menší typ vozidel. Je důležité si dát pozor nejen na samotnou délku, ale také šířku. Některé typy krátkých boxů mohou být užší nebo širší.

      Široký typ boxu je však více univerzálnější, můžete v něm převést kočárek, různé sportovní vybavení, kempingové a outdoorové vybavení jako stany, spacáky, židličky atd.

    • Dlouhé boxy - mají délku až 230 cm.

      Užší typ dlouhých boxů se spíše hodí pro převoz např. běžeckých lyží a obecně věcí, které jsou dlouhé, ale úzké. Jejich nespornou výhodou je však to, že kromě boxu, můžete umístit na střechu vozidla například i nosiče na kola.

      Široký typ dlouhých boxů Vám převeze cokoliv na co si vzpomenete - kempingové vybavení, stany, čluny atd. Jsou velmi univerzální a především jej využijete, pokud máte velkou a početnou rodinu. 

      Je dobré poznamenat, že tyto boxy se hodí  na dlouhé typy vozů, u kterých si můžete být jisti, že nepřesáhnou střechu vozidla.

  • OBJEM BOXU

    Objemy boxů jsou uváděny v litrech v rozmezí od 260 l do 650 litrů. Některé údaje objemů mohou být však pouze jen orientační a pokud nejsou litry uváděny, obraťte se přímo na výrobce boxu.

  • NOSNOST BOXU

    Pokud jste si ujasnili, jak velký rozměr střešního boxu potřebujete, nyní se zaměřte na nosnost autoboxu, ale také upřete svoji pozornost i na nosnost střechy vozu. Ta zpravidla bývá zapsána v technickém průkazu vozidla. 

    Proč se zaměřit na nosnost? To je velmi jednoduché. Příčníky nebo hagusy tzv. podélníky (podélné nosiče) mají stanovenou maximální hodnotu zatížení, kterou byste neměli překročit. A to samé platí i pro nosnost střechy motorového vozidla, ale i pro rakev. Udávané rozpětí nosnosti boxu je mezi 50 kg až 75 kg. 

    Rozhodně však nepřekračujte nosnost, která byla stanovena. Ohrozili byste tak svoji bezpečnost a bezpečnou jízdu vozidla.

  • OTEVÍRÁNÍ A ZAMYKÁNÍ BOXU

Existují 3 typy otevírání boxu.

  • zadní otevírání boxu - tzn. box otevíráte na kratší hraně boxu, tzn. že box otevíráte tím samým směrem, kde je kufr vozu. 
  • jednostranné otevírání boxu - standardní a častý typ otevírání. Pokud jste se rozhodli pro koupi tohoto typu otevírání, můžete si vybrat zda chcete box, který se otevírá z levé nebo pravé strany.
  • oboustranné otevírání boxu - velmi oblíbený způsob otevírání boxu, protože máte přístup do boxu z jakékoliv strany. Tento typ bývá vybaven buď plynovými nebo mechanickými vzpěrami. 

Mechanické vzpěry jsou více praktické. Mají lepší životnost, ale především je oceníte, pokud cestujete do oblastí, kde jsou nízké teploty.

Stále nevíte jaký typ vybrat? Pojďme si něco říci o uzamčení boxu.

  • ZAMYKÁNÍ BOXU

V dnešní době není možné mít box zcela nechráněn, nejen před zloději, ale také kvůli bezpečnosti jízdy. Nikdy nechcete upírat své myšlenky za jízdy k tomu, zda jste správně zamkly box.

Typ boxu se zadním otevíráním se vyznačuje jediným jednoduchým zámkem. Typ boxu s jednostranným otevíráním může disponovat již více zámky, ale nejlepší uzamčení boxu je tzv. centrální zamykání.

Centrální zamykání umožňuje box zamknout jedním klíčem. To znamená, že všechny zámky, které se nacházejí po obvodu boxu, jsou jedním otočením uzamčeny. Díky této bodové fixaci si můžete být jisti, že jste rakev nejen správně uzavřeli, ale také zabezpečili před samotnou jízdou.

  • DESIGN BOXU (MATERIÁLOVÉ ZPRACOVÁNÍ, TVAR A VZHLED)

    Řekneme si na rovinu, nevzhledný box nikdo nechce. A i když si říkáme, že důležitá je praktická stránka věci, tvar a vzhled rovněž určují, zda výrobek koupíme či nikoliv.

    Na současném trhu můžete zakoupit box v různých typech barevného provedení či jejich kombinace a čím dražší typ rakve, tím více máte možností. Kromě vzhledu a designu boxu se dívejte, jakým způsobem je box zkonstruován, respektive jaký má tvar. 

    Určitě nemůže být nic horšího než poslouchat celou cestu otravné hvízdání při jízdě, které nepřehluší ani ta nejlepší reprosoustava. 

    Box by měl tudíž dosahovat specifických aerodynamických kritérií, které zlepšují kvalitu jízdy a mohou za určitých podmínek přispívat i k zachování relativně úměrné spotřeby paliva. Sice se vyšší spotřebě nevyhnete, ale při výběru tvaru boxu, jej můžete významně ovlivnit. 

    MATERIÁLOVÉ ZPRACOVÁNÍ BOXU

    Důležitým prvkem při výběru boxu je i materiál, který se použije při výrobě. Aktuálně rozlišujeme 3 druhy materiálu popř. jejich kombinaci, které se využívají při zhotovení boxu.

    Některé typy materiálu mohou být sice levnější než druhé, ale prokazatelně se může v budoucnu ukázat jejich kvalita v oblasti životnosti a odolnosti.

    Nyní si povíme, jaké existují druhy materiálů, které se používají při zhotovení boxu.

    Nyní si povíme, jaké existují druhy materiálů, které se používají při zhotovení boxu.

    • POLYSTYREN (PS) A POLYETHYLEN (PE)

    Velká výhoda při použití tohoto typu materiálu je hlavně hmotnost. Boxy vyrobené z PS a PE jsou oproti jiným používaným materiálům velmi lehké, ale na druhou stranu ne tak odolné. Při nákupu rakve s tímto typem materiálu riskujete zkrácení životnosti boxu, ale musíte počítat i s menší odolností materiálu. Dochází u nich ke snadnému proražení.

    • ABS PLAST

    Kvalitnější materiál, který sice váží více nežli polystyren a polyethylen, avšak je mnohem odolnější. Dražší verze boxu jsou dokonce na dně vybaveny i kovovými pruty, které pomáhají rozložit váhu nákladu v boxu. Tyto boxy jsou však těžší než boxy vyrobené z PS a PE.

    Vše je kompenzováno především již zmíněnou odolností (před působením UV záření, střídajícím teplotám, znečištění, prachu atd.) a více tak chrání Váš náklad při přepravě.

    • KOMBINACE MATERIÁLŮ ABS a PS/PE

    Tato kombinace je spíše více žádaným kompromisem a to nejen k ceně boxu, ale i k funkčnosti a výhod, kterými disponují oba používané materiály.

    Ve většině případů je víko zhotoveno z polystyrenu a polyethynolu, ale spodní část boxu je již vyrobena z pevného a kvalitního materiálu ABS plastu, jejíž hlavní předností je odolnost.

  • MONTÁŽ BOXU

    Střešní box vždy umisťujte doprostřed, ideálně tak, aby kopíroval délku vozidla. Pokud je box z nějakého důvodu na střeše umístěn  na šikmo, box budete muset znovu umístit, tak aby byl box nasazen zcela rovnoběžně.

    Boxy montujeme na tzv. hagusy nebo příčníky a to za pomocí U-profilů nebo T-drážek. Záleží jakým způsobem chcete box zajistit.

    • U-profil

    U-profil bývá součástí střešního boxu, jeho čelisti mohou být vyrobeny z kovu nebo z plastu. Uchycení boxu pomocí U-profilu je sice časově náročnější, ale za to velmi stabilní a tudíž i bezpečnější.

    • T-drážky

    Některé typy nosičů mohou být zajištěny tzv. T-drážkou. Na tento typ budete potřebovat speciální T-adaptér. Adaptér se nasune a tím se zajistí střešní box do T-drážky nosiče. Jedná se o rychlý způsob, jak připevnit střešní nosič s boxem. 

    Pokud disponuje zrovna Váš nosič T-drážkami, můžete bez problému zajistit T-drážkami i nosiče na kola či lyže.

    RADY NA ZÁVĚR

    Střešní boxy Vám citelně pomohou při přepravě jakéhokoliv nákladu. Je důležité si však říci, proč box kupujeme, za jakým účelem, co v něm vše budete chtít převážet.

    Doporučujeme se zaměřit na tvar boxu, který znatelně ovlivňuje celkovou aerodynamiku vozu. Odpor vzduchu zvyšuje významně průměrnou spotřebu až o 20%. Pokud střešní box nebudete využívat po celou dobu, je dobré jej demontovat a využívat jej pokud opravdu něco převážíte.

    Nepodceňujte ani koupi upínacích systémů do boxu. Není nic horšího, než nezajištěný náklad, který Vám může způsobit protržení boxu. V rámci příslušenství si do boxu můžete zakoupit držáky na lyže, gumové upínače nebo ráčnové popruhy. Rovněž se ujistěte, že náklad umisťujete do boxu rovnoměrně a nejtěžší předměty pokládáte uprostřed.

    Malá rada závěrem

    Neuděláte ani chybu, pokud kromě samotného boxu zakoupíte i ochranný obal, aby byl box v případě uskladnění chráněn před prachovým znečištěním, poškozením a poškrábáním.




Zeptejte se
na cokoliv
contact photo
Obchodní oddělení (poradenství, objednávky, …)
+420 777 349 911 (Po-Pá 8-16 hod.)