SLOVNÍČEK POJMŮ

Datum: 5.9.2022

PEVNÉ TAŽNÉ ZAŘÍZENÍ

  • jedná se o typ tažného zařízení, který je napevno namontovaný pomocí čepů nebo jsou čepy přímo k tažnému zařízení svařeny. Tento typ tažného zařízení je doporučován, pokud plánujete tažné zařízení používat každodenně. Výhodou tohoto typu je jeho nízká pořizovací cena. 

ODNÍMATELNÉ TAŽNÉ ZAŘÍZENÍ

  • jedná se o typ tažného zařízení, u kterého lze velmi jednoduše nasadit nebo vyjmout čep. Je určený především pro ty, kteří hledí na estetiku vozidla, ale nebudou používat tažné zařízení dennodenně. Zařízení, které lze snadno obsluhovat a vyznačuje se rovněž spolehlivou konstrukcí. 

VERTIKÁLNÍ UCHYCENÍ TAŽNÉHO ZAŘÍZENÍ

  • jedná se o typ uchycení tažného zařízení, které patří k bajonetovým nejspolehlivějším a nejkvalitnějším variantám. Tažné zařízení se přímo instaluje za nárazník vozidla a tudíž nelze vidět samotné pouzdro elektroinstalace nebo jeho kulový čep po jeho odejmutí, díky čemuž je zachována estetičnost vozidla. Patří k technicky nejlepším možným typům zařízení, i když spadá kategorově k cenově dražším zařízením.

HORIZONTÁLNÍ UCHYCENÍ TAŽNÉHO ZAŘÍZENÍ

  • jedná se o typ uchycení tažného zařízení, které se instaluje v podobě pouzdra, přímo viditelně s elektroinstalací na nárazník vozidla. Tento způsob uchycení je sice viditelný, ale není tak rušivý jako pevné tažné zařízení, které je k vozidlu napevno přimontováno šrouby. Horizontální typ tažného zařízení je jednoduchý na obsluhu, což je dáno především kvůli bajonetového systému úchytu.

TYPOVÁ ELEKTROINSTALACE

  • je typem elektroinstalace, která minimálně zasahuje do elektronických systému Vašeho vozidla (hovoříme o okruhu světel, řídící jednotky a dalších například bezpečnostních systémů jako ABS aj). Snadno se instaluje a značně umožňuje zkrátit dobu montáže tažného zařízení. Před koupí tažného zařízení a jeho elektroinstalace si ověřte zda na Vaše vozidlo lze pořídit typovou elektroinstalaci a také i typ kabeláže konektoru (7-pinový nebo 13-pinový).
    Je také nutné poznamenat, že tento typ elektroinstalace vyžaduje aktivaci neboli kódování řídící jednotky pomocí diagnostického zařízení. Typová elektroinstalace umožňuje zachovat funkčnost automatického odpojování parkovacích senzorů, nastavení výškové regulace vozidla pro jízdu s přívěsem a také zachovává základní funkce osvětlení).

UNIVERZÁLNÍ ELEKTROINSTALACE S MODULEM

  • jak už z názvu vyplývá jedná se elektroinstalaci pro motorová vozidla, u nichž nelze použít typovou elektroinstalaci (výrobci pro daný typ automobilu nevyrábí typovou elektroinstalaci). Jedná se především o starší typ automobilů, která nejsou schopna zvládnout zvýšenou elektronickou zátěž. Elektroinstalace s modulem, tudíž zajišťuje ochranu před poškozením Vašeho vozidla a jeho elektronických součástek.

UNIVERZÁLNÍ ELEKTROINSTALACE BEZ MODULU

  • nejlevnější typ elektroinstalace určený především pro vozidla vyrobena před rokem 2007, jelikož nedisponují kontrolkou poruchy světel. Je nutné dodat, že typy univerzálních elektroinstalací (ať už s modulem nebo bez modulu) nejsou schopni spolupracovat se systémem automobilu a nepotřebují tedy tzv. kódování, které je náročnější a cenově mnohem dražší.

7-PINOVÁ ELEKTROPŘÍPOJKA

  • elektropřípojka, která se především užívá při zapojování malých vozíků, i když je tento typ elektropřípojky technologicky mírně zastaralý. Je však cenově velmi příznivÝ, ale nelze je ze zákona využít například na nosiče jízdních kol, jelikož lze není zachována funkčnost zpětných světel. Pokud však Vaše vozidlo disponuje 7-pinovou elektropřípojkou a potřebujete zapojit např. nosič jízdních kol, doporučujeme pořídit si redukci konektoru ze 7-PINŮ na 13-PINŮ.

13-PINOVÁ ELEKTROPŘÍPOJKA

  • elektropřípojka, která je určena hlavně milovníky obytných přívěsů, karavanů a jiných typů vozíků či nosičů. Zachovává veškerou funkčnost zpětných světel vozidla, napomáhá regulovaně zásobit tažné zařízení energií a umožňuje nabíjet baterii karavanu či přívěsu. Jedná se zabezpečený zamykací systém a jeho vnitřní část je chráněna proti vodě. 13-PINOVÁ elektropřípojka odpovídá novým a moderním standardním typům určené pro novější tažná zařízení a vozidla.

REDUKCE ZE 7-PINŮ NA 13-PINŮ

  • jedná se o adaptér, který umožňuje přechod z elektropřípojky ze 7-pinů na 13-pinů, především pokud se jedná o připojení přívěsů s rozdílným konektorem.

USA ADAPTÉR

  • jedná se o adaptér, který umožňuje propojit tažné zařízení s Vaším vozidlem, dovezeným z USA.

STŘEŠNÍ BOX

  •  jedná se možnost, jak převést mnohem více zavazadel, nežli umožňuje Váš zavazadlový prostor v automobilu. Box neboli lidově řečeno rakev zajišťuje nejen přepravu Vašich zavazadel, ale i zvyšuje možnost komfortu v interiéru Vašeho vozidla. Praktický a přitom velmi elegantní způsob, jak ochránit zavazadla jako je například sportovní vybavení, kočárek před deštěm, sluncem, větrem a jiným nepříznivým vlivům počasí, aniž byste obětovali své pohodlí a přitom si zajistili ideální přepravu veškerého Vašeho vybavení.

NOSIČE NA KOLA/LYŽÍ

  •  jedná se o technickou konstrukci, která podobně jako střešní box, dovoluje přepravit Vaše kola nebo lyže bez sebemenších problémů. Důležité je si uvědomit, jaký typ nosiče se hodí na Váš vůz. Nosiče na kola se odlišují dle typu uchycení na dané vozidlo. Existují nosiče, které montujeme přímo na střechu vozu (nevýhoda je zvýšená spotřeba palivových hmot a zhoršení jízdních vlastností, výhoda je jeho pořizovací cena, skladování a umožňuje přístup do kufru), na tažné zařízení (pokud disponuje Váš automobil tažných zařízením, patří k bezpečným zařízením, jenž umožňuje převést až 4 jízdní kola, velmi jednoduše se instaluje a snadno se na něj i kola umisťují) anebo existuje typ uchycení nosičů na 5. dveře, jejíž nespornou výhodou je udržení si dobrých jízdních vlastností vozidla, menší odpor vzduchu a tím i udržení průměrné spotřeby paliva a velmi jednoduše se montují i uskladňují).



Zeptejte se
na cokoliv
contact photo
Obchodní oddělení (poradenství, objednávky, …)
+420 777 349 911 (Po-Pá 8-16 hod.)